Broj 4 – Meditativni, neutralni um

KUNDALINI NUMEROLOGIJA – Broj 4 – Meditativni um

Rekli smo da u kundalini jogi imamo 10 tela od kojih su tri tela uma. Broj 2 je zaštitni, negativni um koji ume da nas koči ali koji nas i štiti od opasnosti, broj 3 – pozitivni um, onaj koji uvek vidi sve dobro i često srlja ne razmišljajući (jer se njemu nikad ne može ništa loše dogoditi i zaboravlja na treći Njutnov zakon da svaka akcija ima i reakciju iste snage) i broj 4 - neutralni ili meditativni um koji balansira negativni i pozitivni um.
Čovek koji ima razvijen meditativni um je veoma intuitivan, dobro zna šta i kada treba da radi, ume da sluša, ume da daje savete kada to traže od njega.
Naše četvrto telo je naš meditativni, neutralni um.
Ključna fraza za četvrto telo je - molitva.
Ključno pitanje - Dozvoljavam li ja sebi da budem meditativan i intuitivno balansiran ?
Tip ličnosti – Konsultant ili savetnik
Mantra koja se preporučuje za ovo telo je – Guru, Guru, Wahe Guru, Guru Ram Das Guru, potražite na internetu verziju koju peva Singh Kaur.
Kada vam je broj 4 na poziciji izazova (pogledajte u prethodnim tekstovima pozicije izazova i snage)vi ste često tvrdoglavi i nepokolebljivi. Ne želite da se menjate, možete biti egoistični, volite da se prepirete sa drugima, volite da izazivate ljude, volite druge da izbacujete iz balansa. Vaša najveća želja je da budete u balansu sa svojim unutrašnjim i spoljašnjim svetom. Morate tražiti i pronaći balans i rešenje za vas je meditacija, meditacija i meditacija.
Kada vam je broj 4 na poziciji snage onda imate urodjenu sposobnost da balansirate pozitivno i negativno. Unosite stanje ravnoteže u svom okruženju, intuitivni ste i skromni i umete drugima da nenametljivo pomognete. Nalazite zadovoljstvo u pomaganju i služenju drugima.
Kada je četvrto telo balansirano onda su pozitivni i negativni um u ravnoteži.
Kako doći do meditativnog stanja uma? On se ne može kupiti,morate da radite na sebi i jedan od najboljih načina je meditacija. Prvi pristup ka meditaciji je to da vašem telu treba da bude udobno i komforno. Ako vas vaše telo muči, ako vas nešto boli ili ste žedni ili gladni, teško je meditirati. Pre meditacije je uvek dobro odraditi malo fizičkih vežbi ili jogičkih asana. Disanje (pranajama) vas može brzo dovesti do meditativnog stanja uma. Disanje i mantra zajedno će izmeniti hemijski sastav krvi i dovesti vas u meditativno stanje uma još brže. Disanje je uvek sa vama i dostupan je instrument koji sami možete naštimovati. Kontrola disanja ili izgovaranje mantri naglas je verovatno najbrži način promene stanja svesti. Meditacija trenira vaš um tako što ćete uvek moći naći balans izmedju pozitivnog i negativnog stanja uma.

A zašto nam je potrebna uopšte meditacija? Potrebna nam je zbog naše podsvesti koja je uvek tu, sa nama. Podsvest je kao mala kamera koja stalno snima sve što se dešava sa nama, i dobro i loše. E sad mora nekad i da se pogleda šta je snimila kamera i obično podsvest pušta snimke noću dok spavamo, podsvest pušta snove, nekad aktivne ili pasivne, nekad crno bele nekad u boji. Možete leteti, možete plesati a možete i sanjati snove strave i užasa. Svest spava a podsvest radi. Jako je dobro da noću pustite tiho mantre da sviraju dok vi spavate i one polako čiste podsvest, ali to nije dovoljno. Meditacija čisti našu podsvest od raznog djubreta koje se godinama tu skupljalo. I to i nije baš tako lagan proces. Često se dešava da ljudi počnu da rade na sebi, prvo im se jako svidja, brzo osete rezultate (posebno u meditacijama kundalini joge) ali onda krene neki unutrašnji (podsvesni) otpor, jer podsvest baš i ne želi da čeprkate po njoj, njoj je lepo i udobno. Vama postane teško da vidite sebe kroz prizmu vaše podsvesti. Počinjete da uvidjate i svoje loše strane, ono što ste davno zakopali i pomislili da više ne postoji, počne ponovo da vam maše i da vam se smeje u lice. Zar nije onda mnogo lakše baciti i kundalini jogu i meditacije nego boriti se i izboriti sa svojim demonima. Ako ste istrajni onda će to biti moguće, samo treba da radite i da verujete. Kada uspostavite kontakt sa svojom dušom njena svetlost i čistoća će da spere svu prljavštinu i tamu iz vaše podsvesti. I zato je cilj svake joge da nas pripremi da možemo da sedimo u meditaciji. Nauka joge kaže da je za dostizanje željenih efekata meditacije neophodno raditi je odredjeno vreme. Većina meditacija u kundalini jogi se radi 11 ili 31 minutu.
3 minuta meditacije - deluje na elektromagnetno polje i cirkulaciju
11 minuta meditacije- pocinje da menja nervni i endokrini sistem
22 minuta meditacije- balansira sva tri uma (pozitivni, negativni i neutralni) i oni počinju da rade zajedno
31 minuta meditacije- dozvoljava žlezdama, disanju i koncentraciji da deluju na ćelije i na ritmove organizma. Ona dozvoljava duhu meditacije da deluje na sve gune, tatve i sve slojeve projekcije uma.
62 minuta meditacije- menja sivu masu mozga, dolazi do integracije podsvesnog uma i spoljašnje projekcije
2,5 sata meditacije - menja našu psihu i njenu vezu sa svojim magnetnim poljem tako što se podsvesni um čvrsto održava u novom obrascu sa umom univerzuma.

A onda radimo 40, 90,120 ili 1000 dana. Možete sami izabrati neku od meditacija, ili uz pomoć vašeg učitelja kundalini joge, i krenite.

Za broj 4 ja vam preporučujem da uradite šabad kriju (ona je odlična i za nesanicu), možete je pronaći na ovom sajtu.

http://kundalini.rs/krije/krija-protiv-nesanice/