Meditacija za emocionalni balans

Sedite u turski sed, stavite ruke u molitveni položaj i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo (Ja se klanjam Božanskom učitelju unutar mene).

_DSC0763_1000

Mudra: Prekrstite ruke na grudima i stavite šake ispod pazuha i jako pritisnite dlanovima na telo. Podignite ramena koliko god možete ka ušima a bradu jako savijte ka grudnom košu.
Oči: Zatvorene.
Dišite polako i duboko. Disanje će automatski da se uspori.
Ostanite u ovoj pozi tri minuta. Možete produžavati vreme meditacije do maksimalnih 11 minuta.
Ova meditacija je veoma je korisna za žene. Probajte da je uradite kada ste iznervirani ili ljuti, kada ne znate šta da radite, kada vam dodje da vrištite od besa. Kada vidite da ne možete da kontrolišete svoje emocije valjalo bi da obratite pažnju na balans vode u svom organizmu i na ritam svog disanja. Čovek se sastoji od vode otprilike 70 procenata i njegovo ponašanje zavisi od uzajamnog odnosa elemenata vode i zemlje, vazduha i efira. Disanje koje jeste i vazduh i efir predstavlja sam ritam života. Obično mi dišemo brzinom od 15 ciklusa udaha i izdaha u minuti ali sposobnost ritmičnog usporavanja disanja do 4 ciklusa u minuti nam daje neposrednu kontrolu nad našim umom. Ta kontrola nam pomaže da se uzdržimo od emocionalnih ispada i da naš um bude u stanju spokoja, bez obzira na bilo kakve okolnosti.
Kada u organizmu dolazi da narušavanja balansa vode i kada su vaši bubrezi pod stresom to može izazvati osećaj uznemirenosti i nespokojstva. Ako popijete čašu vode, podignete ramena ka ušima i kao da zaključate ceo gornji deo tela, sazdaćete moćan kočioni mehanizam u vašem mozgu. Posle dve-tri minute misli će i dalje postojati ali vi ćete prestati da ih osećate. Ova meditacija je veoma efektivan mehanizam za balansiranje funkcionalnog uma.
I stavite ruke u molitveni položaj, recite Sat-Nam i osetite razliku pre i posle meditacije.
SAT NAM !