Krija za jačanje snage volje - Nabhi krija

Nabhi krija je moja prva krija koju sam uradila 40 dana i jako mi je pomogla. Posle mojih mnogobrojnih putešetstvija po svetu po raznim seminarima Kundalini joge, u junu 2012 godine u Moskvi na seminaru sa velikom i predivnom učiteljicom Gurmukh iznenada sam rešila da hoću i želim da završim školu za učitelja Kundalini joge i da donesem tu moćnu tehnologiju u Srbiju. Ta misao je jednostavno bljesnula i znala sam da moram da poslušam. Ali, elem, mogla sam da biram izmedju dve varijante, da idem u Ameriku na šest meseci gde je organizovana škola svakog vikenda ili da idem na intenzivni kurs u Indiju. Rešila sam da idem u Indiju ali jedno je želeti drugo uraditi. Bila sam jako uplašena raznim pričama o prljavštini, virusima, amebama, siromaštvu, u to doba se desilo i grupno silovanje i ubistvo jedne devojke u Delhiju u autobusu itd. I onda sam odradila Nabhi kriju 40 dana i otišla . Nabhi krija jača našu volju i daje nam snagu da stvarno uradimo ono što želimo. Ja često kažem u šali mojim učenicima Kundalini joge – Džaba ti glava ako nemaš stomak, jer zaista, naš um stalno smišlja razne varijante šta bismo mi mogli da uradimo, ali da bismo uradili treba nam snaga volje, snaga koja spava u našem stomačnom centru. I zato vam preporučujem da i vi pokušate da ostvarite ono što želite i što u dubini duše znate da je dobro za vas.
Nabhi krija

Sedite u turski sed, stavite ruke u molitveni položaj i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo (Ja se klanjam pred Tvorcem, Božanskim Učiteljem unutar mene).
Nabhi krija deluje na naš stomačni centar. Kada radimo ovu kriju jačamo našu volju i snagu. Vreme koje je navedeno u opisu krije je predvidjeno za napredne učenike. Početnici mogu da krenu sa 3 minuta, odnosno 5 minuta za duže delove krije. Nabhi krija dovodi abdomen vrlo brzo u formu i aktivira energiju treće čakre.

_DSC1829_Kriya1000

1) Naizmenično podizanje nogu: Lezite na ledja ispruženih nogu. Ruke su prave pored tela a dlanovi okrenuti ka podu. Pri udahu podižite desnu nogu do ugla od 90 stepeni. Sa izdahom je spuštajte u početni položaj. Ponovite isto sa levom nogom. Prsti na stopalima su ispruženi. Nastavite vežbu uz duboko i sporo disanje u trajanju od 10 minuta. Ova vežba deluje na donji digestivni trakt.

_DSC1839_Kriya1000

2) Podizanje obe noge: Bez pauze posle prethodne vežbe, sa udahom podižite obe noge do ugla od 90 stepeni. Dok izdišete spuštajte ih u početni položaj. Način disanja ostaje nepromenjen, udah gore, izdah dole. Prsti na stopalima su i dalje ispruženi. Za balans i energiju, ispružite ruke ka plafonu i držite ih sve vreme u tom položaju. Dlanovi su okrenuti jedan prema drugom. Ova vežba deluje na gornji digestivni trakt i solarni pleksus. Radite je 5 minuta.

_DSC1841_Kriya1000

3) Kolena na grudi: Savijte kolena i privucite ih ka grudima i zagrlite. Glava je opuštena. Odmorite se u ovom položaju narednih 5 minuta. Ovaj položaj eliminiše gasove i opušta srce.

_DSC1843_Kriya1000

4) Iz prethodog položaja sa udahom ispružite ruke na stranu i položite ih na pod i istovremeno ispružite noge pod uglom od 60 stepeni. Sa izdahom se vratite u početni položaj. Disanje je duboko i uravnoteženo. Nastavite u trajanju od 15 minuta. Ova vežba utiče pozitivno na naše magnetno polje i otvara pupčani centar.

_DSC1845_Kriya1000

5) Podizanje nogu: Bez pauze posle prethodne vežbe, privucite levo koleno grudima i zagrlite sa obe ruke. Desnu nogu jako brzo podižite i spuštajte. Nogu podižite pri udahu do ugla od 90 stepeni a spuštajte pri izdahu. Vežbu radite 1 minut. Promenite noge i ponovite sada sa levom nogom takodje u trajanju od 1 minut. Ponovite čitav ciklus još jednom. Vežba je za kukove i donji deo kičme.

_DSC1851_Kriya1000

6) Nakloni napred: Stanite pravo i podignite ruke iznad glave, ruke dodiruju uši. Ruke su prave a dlanovi okrenuti ka plafonu. Sa izdahom se savijajte napred i dotaknite pod šakama dok ruke ostaju prave i u kontaktu sa ušima. Tokom udaha se podižite u početni položaj. Disanje je vrlo sporo i duboko. Pri izdahu aktivirajte mulabhandu. Nastavite u sporom ritmu u trajanju od 2 minuta. Nakon toga, ponovite isto ali sada u brzom ritmu disanja i u trajanju od 1 minut. Ova vežba je odlična za celu kičmu i auru.

_DSC1864_3

7) Potpuno se opustite ili meditirajte narednih 10-15 minuta.
Za kraj sklopite ruke u molitveni i recite Sat Nam, što znači – Istina je u meni.
SAT NAM !