Meditacija za smirivanje uma

U svakom trenutku u ljudskom umu se radja više od 1000 misli. Neke od njih se gube u nesvesnom, neke se zadržavaju u podsvesti i odatle utiču na naš svesni um. Te misli postaju osećaji, emocije, želje, unutrašnje predstave o svetu i fantazije. I umesto da mi upravljamo svojim umom često dozvoljavamo umu i mislima da upravljaju nama i to nas dovodi do donošenja impulsivnih odluka, uzajamnom nerazumevanju i stanju stresa koga sami sebi stvaramo.
Kundalini joga nam dozvoljava da se probijemo kroz podsvesne blokade i na taj način dobijamo mogućnost da više uživamo u našem životu. Umirite vaš um i oslobodite se tereta nepotrebnih misli i briga.
Kada je svaki trenutak vašeg života ispunjen jasnošću pojavljuje se duboko razumevanje samih sebe i tada u vašem životu zaista počinju promene. Um, telo i duša počinju da deluju kao jedno celo. Možete početi sa ovom jednostavnom i lakom meditacijom i brzo ćete uvideti da uopšte nije toliko teško ućutkati um kada imate pravi alat.
Sedite u turski sed, stavite ruke u molitveni položaj i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo (što znači - Ja se klanjam pred Tvorcem, Božanskim Učiteljem unutar mene).

_DSC0755_2

Savijte ruke u laktovima i spojte ruke na nivou srca ne dotičući telo. Laktovi treba da budu skoro na nivou šaka. Spojite sve prste na drugim člancima osim srednjih prstiju i palčeva koji su ispruženi i dodiruju se vrhovima. Držite tu mudru (položaj ruku) oko 7-8 centimetara od tela i ispruženi srednji prsti su usmereni ka napred.
Oči 9/10 zatvorene, 1/10 otvorene, pogled na vrh nosa. Udahnite duboko, zadržite disanje i ponovite mantru po vašem izboru 11-21 put. Izdahnite, zadržite prazna pluća i opet ponovite izabranu mantru isto toliko puta. Dišite na ovaj način tri minuta. Osetite razliku!
Možete uzeti bilo koju mantru iz Kundalini joge (na primer: Sat Nam, Wahe Guru, Ek Ong Kar…), ili molitvu koja vam se svidja.
Napomena - ovu meditaciju ne smeju raditi ljudi sa visokim krvnim pritiskom.
Za kraj sklopite ruke u molitveni i recite Sat Nam, što znači – Istina je u meni.
SAT NAM !