Kundalini joga meditacija - Ubica Ega

Svi se mi susrećemo sa tom zagonetkom zvanom ego. Yogi Bhajan je govorio da nam je u životu dat saputnik koji će nam pomoči da predjemo na onu stranu, ali on ne može da ide dalje od ovog života jer ne zna kuda i zašto ide naša duša. Ego ne može da zna da smo mi efirna, spiritualna bića jer je ego proizvod zemlje. Ego je naš drug i saputnik koji nam pomaže da idemo svojim putem ovog života ali ne smemo dozvoliti da nam saputnik bude vozač naših kola, ne smemo dozvoliti da nam saputnik sa zadnjeg sedišta preotme volan. On treba samo da nam pomogne da dodjemo do našeg cilja.
Prošle godine posle Kursa za učitelje Kundalini joge II-og i III-eg nivoa kod Gurmukh, ostala sam u Rishikeshu, u Indiji i imala sam neverovatnu sreću da budem na satsangu nedelju dana kod velikog Mooji-a. To je bio moj prvi susret i sa njim i sa njegovim učenjem i bila sam oduševljena njegovom energijom i njegovim rečima. Sve što on govori te prvo dodirne u srce pa tek onda umom pokušaš da razumeš ali za to već nema potrebe, jer sve što razumemo srcem i jeste jedina i prava istina.
Prepričaću vam jednu njegovu priču o egu
Jednog čoveka je apsolutno sve bolelo i on je otišao kukajući kod lekara. Šta vas boli? -pitao ga je lekar. Mene baš sve boli doktore, evo ako dodirnem srce – boli, ako dodirnem stomak- jaao, ako dodirnem nos- uff , sve me boli, ja ne znam šta mi je, doktore pomagajte !! Doktor ga je gledao u nedoumici. Evo doktore vidite, ako dodirnem obraz - boli, uvo isto, nogu - strašnoo...
Doktor ga je pažljivo pregledao i rekao mu - Znate, vi ste potpuno zdravi, jedini problem koji imate je taj što vam je prst slomljen.
Ja - i jeste taj prst. Tamo gde postoji Ja uvek se javljaju problemi. Kada Ja sija bez poistovećivanja to jeste prirodni um. Kada se ono poistoveti sa telom koje je uslovljeno umom i osećanjem da smo mi autori dejstva onda Ja postaje ego, uzrokom naših patnji. I šta god da dodirne naše ego u neznanju tamo se pojavljuje bol i za njega i za druge. Ali ego uvek smatra da bol njemu čine drugi. I kada zahvaljujuci milosti dolazi spoznaja da je to Ja osnovni uzrok zbrke i da je ono samo san unutar čistog bitija, patnjama dolazi kraj.
U Kundalini jogi imamo kriju koju zovemo Ubica ega i preporučujem je svima, posebno ljudima koji su već osvestili da imaju problem sa egom.
Sedite u turski sed, stavite ruke u molitveni položaj i recite tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo.
Ispravite ledja. Podignite ruke uvis i neka budu pod uglom od 60 stepeni. Savijte sve prste ali ne u pesnice već vrhovima prstiju dodirujemo delove dlana ispod korena prstiju, a palac je ispružen jako i usmeren ka gore.
Zatvorite oči i dišite dah vatre. To je brzo disanje, dva, tri udaha, izdaha u sekundi, koncentracija je na izdahu, i obratimo pažnju na to da nam sa izdahom stomak ide unutra. Dišite na nos. Radite 1-3 minuta, maksimalno vreme je 31 minut.

Ako vam se zavrti malo u glavi jer niste navikli na tu količinu kiseonika, malo usporite dah vatre. Dah vatre je odličan čistač toksina, tako da je i to razlog zašto može da vam se zavrti. To nije ništa strašno, vremenom prolazi ali ipak slušajte svoje telo.
Za kraj udahnite duboko, spojite palčeve iznad glave, a sve ostale prste ispružite jako, ispravite još malo kičmu, protegnite se, zadržite malo disanje i sa izdahom u luku spustite ruke.
Ako ste u prva tri dana menstrualnog ciklusa ili ako ste u trudnoći posle 120 dana nemojte raditi ovu kriju.
I sklopite ruke u molitveni položaj i recite Sat Nam.
SAT NAM!