Instrukcije za rad kundalini krija

Informacija za vas koji počinjete svoju prvu Kundalini joga sadhanu od 40 dana, a i za vas koji razmišljate o tome

Ima vas već dosta koji ste krenuli da radite svoju sadhanu i želela bih da vam još malo pojasnim.
Kundalini joga prepoznaje svaku dušu kao savršenu, čistu i Božansku od rodjenja. Na nivou duše ne postoji ništa što bi trebalo da se ispravi ili očisti. Duša je savršena i prekrasna takva kakva jeste. Ali naš život se bazira na navikama. Naše navike nas odredjuju i u odnosu ka sebi i ka drugima. Od naših navika zavisi da li živimo u miru i radosti ili u bolu i patnji. Kada menjamo naše navike menja se i svet oko nas.
Yogi Bhajan nam je ostavio specijalne tehnike za rad sa navikama. Svaka od krija ili meditacija Kundalini joge nas menja na poseban nacin. Čak i ako uradite neku kriju ili meditaciju samo nekoliko puta i to će imati efekat. Navike nas toliko kontrolišu da se može reći da mi možemo da promenimo svoju sudbinu promenivši svoje navike. Saglasno nauci joge ljudski um radi u ciklusima. Mi možemo da iskoristimo različite vremenske cikluse da bismo izmenili negativne obrasce ponašanja, mentalne ili emocionalne, na pozitivne i bolje. Ako želite da izmenite naviku zauvek i da dobijete maksimalne koristi od uradjene krije, uradite kriju ili mantru u toku odredjenog vremenskog perioda. Sadhanu možete raditi 40, 90, 120 ili 1000 dana.
- 40 dana zaredom (bez prekida) - razbijate negativne navike koje vas blokiraju od mogućeg razvoja, 40 dana se krija radi da biste promenili naviku
- 90 dana zaredom - učvrstićete u svesti i u podsvesti novu naviku koja je sadržana u kriji, praksa od 90 dana će vas promeniti na veoma dubokom nivou
- 120 dana zaredom - nova navika će da postane vi, 120 dana će učvrstiti novu naviku stvorenu krijom ili meditacijom u vašoj svesti i u vašoj podsvesti. Pozitivni efekat krije ili meditacije će se integrisati sa vašom psihom zauvek
- 1000 dana zaredom - postaćete master nove navike. I nije vazno sa kakvim izazovom ćete se susresti, vi ćete u bilo kom momentu moći da je pozovete da vam posluži.
40-dnevna praksa dozvoljava meditaciji da deluje na vašu podsvest tako što će podsvest osloboditi od misli i emocionalnih obrazaca koje vam smetaju da idete dalje. Dobro odabrana meditacija ili krija će slomiti vaše stare obrasce, položiće seme novih obrazaca (paterna) i očistiće vašu podsvest.
Navika je podsvesni lanac reakcija izmedju uma, endokrinog sistema i nervnog sistema. Mi razvijamo navike u veoma ranom uzrastu, neke od njih služe našoj višoj svrsi, našoj životnoj misiji, neke ne. Kada radite 40, 90, 120 ili 1000-dnevnu sadhanu (ličnu praksu) vi menjate lanac reakcija i možete da razvijete nove navike koje ce služiti vašim visokim ciljevima.
A kako počinjemo?

_DSC0697

Pre Kundalini joga krije, koju smo ili sami izabrali, ili dobili od svog učitelja, mi moramo da otpevamo tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo, da bi to što radimo uopšte imalo smisla, odnosno da bismo radili kundalini jogu. Ako ne otpevate mantru onda je i to dobro, ali niste radili kundalini jogu već gimnastiku. Evo šta je Yogi Bhajan rekao o tome:
"Kundalini joga je sveta nauka. To je duhovna praksa. "Duhovnost" je zarazna. Mi moramo da se "zarazimo" od onog ko je već ima. I zato mi počinjemo svaki svoj čas sa podešavanjem na talasnu dužinu duhovnih učitelja, koji je već imaju, da bismo mogli primiti njihove vibracije. Za naše "podešavanje na njihovu talasnu dužinu" (kao kad biramo kanal na televizoru našeg uma), mi koristimo mantru Ong Namo Guru Dev Namo i prizivamo ne samo svoje više Ja, već i uspostavljamo vezu sa dugom linijom Duhovnih Učitelja, koja se još i zove Zlatni lanac. Mi s tom mantrom kao da pritisnemo dugme na upravljaču našeg uma i uključimo se na kanal koji će nam obezbediti najčistije primanje tehnika Kundalini joge i uzvišeno stanje svesti (vibraciju).
Kada su Yogi Bhajana pitali - a da li moramo pre naše sadhane da otpevamo mantru, on im je rekao - a da li vi kada odete da natočite gorivo na pumpu stavite crevo u rezervoar? Možete da odete na pumpu i da točite gorivo, ali ako zaboravite da stavite crevo u rezervoar, da li ćete ga napuniti ili ne?
Mantra Ong Namo Guru Dev Namo je u prevodu
Ong - Tvorac, onaj koji nas je stvorio
Namo - pozdravljanje sa poštovanjem
Guru - Učitelj, onaj koji daje tehniku, onaj koji je oslobodjen od neznanja. Gu je tama, Ru - je svetlost koja uklanja tamu
Dev - suptilni , nematerijalni, koji nema fizičku prirodu
i cela mantra znači
Ja se klanjam pred Tvorcem, Bozanskim Uciteljem unutar mene.
Sadhana se radi svaki dan, bolje je u isto vreme, ali nije obavezno, ali ako preskočite jedan dan, džaba ste radili, sve mora ponovo.
SAT NAM !