Broj 2 – Negativni ili Zaštitni um

KUNDALINI NUMEROLOGIJA – Broj 2 – Negativni ili Zaštitni um

Pisala sam u prethodnim tekstovima da u kundalini jogi imamo deset tela od kojih su tri tela uma. Broj 2 je zaštitni, negativni um koji ume da nas koči ali koji nas i štiti od opasnosti, broj 3 – pozitivni um, onaj koji uvek vidi sve dobro i često srlja ne razmišljajući (jer se njemu nikad ne može ništa loše dogoditi ) i broj 4 - neutralni ili meditativni um koji balansira negativni i pozitivni um.
Joga nam govori o tome da svaki čovek na temenu glave ima čakru koja se zove sahasrara čakra ili lotos sa hiljadu latica. To se može shvatiti i kao efirna supstanca a i kao filozofski pojam. U svakoj latici lotosa se u svakoj sekundi javlja jedna misao, znači 1000 misli u jednoj sekundi se javlja u našoj glavi. Možete li da zamislite koliko jak je naš mozak - komjuter koji obradjuje sve te misli. Neke od njih su na nivou svesti, a većina 80 i više procenata ostaju u podsvesti. Sve te misli nervnim kanalima odlaze u razne delove mozga. Način prerade misli zavisi od našeg ponašanja, našeg vaspitanja, okruženja, i sve misli bivaju obradjene bez obzira na to gde su završile, da li u našim glavama ili su pretočene u dejstva. Misli mogu biti pozitivne. Mogu biti negativne. Mogu da budu željene ili neželjene. Mogu da nam služe ili da nas ometaju. Mogu da nas čine srećnim ili nesrećnim. Mogu da kreiraju našu realnost. Ako proces obrade misli teče pravilno onda vi prvo razmatrate negativno, vi štitite sebe tako što razmatrate sve opasnosti. Uključujete negativni zaštitni um, naše drugo telo u kundalini jogi. Onda vi gledate dalje, šta bi bilo kad bi bilo, ako nema opasnosti. To je uključivanje pozitivnog projektujućeg uma. I na kraju procesa obrade misli se uključuje neutralni meditativni um koji donosi najbolja rešenja uzimajući u obzir i negativno i pozitivno i balansira ih. Najjednostavniji primer je način prelaženja preko ulice. Dvojka ne bi prelazila preko jer mogu da je udare kola. Trojka ni ne gleda da li ima kola, ona prelazi jer se njoj ništa ne može dogoditi, ona prelazi jer uvek mora da ide dalje, već u glavi ima isprojektovani cilj. A četvorka polako (meditativno))) pogleda levo pa desno, pa pogleda semafor i kada je sve ok predje ulicu i stigne do cilja. Ključno pitanje za drugo telo je - da li ja mogu da predvidim sve opasnosti?
Znači naše drugo telo je Negativni – Zaštitni Um.
Ključna fraza za drugo telo je potreba pripadanja. To je veoma važno jer dvoje uvek žele da budu jedno. Dvojke uvek imaju želju da se spoje sa nekim, potrebu pripadanja nekom ili nečemu. Žele da budu deo grupe, da prošire svoju identifikaciju. To može da bude i potreba spajanja našeg ja i našeg višeg Ja, jedinstva o kome i govori joga. Možete biti jedno i sa svojim partnerom, mužem, možete se sjediniti sa svojim poslom, sa svojim radnim kolektivom. Možete se priključiti nekoj grupi, možete nositi odredjenu vrstu odeće ili imati posebnu frizuru ili nakit, da biste bili deo te grupe. Sve je to deo ljudskog postojanja, gde dvoje žele biti jedno. Ljudski odnosi i predstavljaju uzajamne odnose i komunikaciju. Vi ulazite u neke vrste odnosa, sjedinjujete se sa nekim ili nečim i menjate se, prolazeći kroz razne životne procese. Smisao je u tome da vi treba da umete da proračunate opasnosti tako da biste bili potpuno svesni toga što se dešava i da umete da odredite granice, a zatim da rešite šta bi bilo najbolje za vas i za vaše nove odnose. Zaštitni negativni um nas zaista štiti. Postavljanje granica je odlično. U našem današnjem društvu ima toliko puno advokata jer naš zaštitni um nije dovoljno razvijen.
Tip ličnosti – zaljubljenik, dve jedinice (broj 1 je broj duše ) se ne pretvaraju u dvojku dok nisu povezani nekim odnosima, kada se odnosi završe ponovo postaju jedan i jedan. Broj 1 je jedinstvo, broj dva dvojstvenost. U broju 2 nema jedinstva, tu počinje deljenje i razdvajanje i zato dvojke teže ka pripadanju, spajanju…

danica kundalini (2)

Kada vam je broj 2 na slaboj poziciji (a to su da vas podsetim, broj duše - datum rodjenja, broj karme – mesec rodjenja i broj puta – ukupan zbir svih brojeva datuma i godine vašeg rodjenja) vi možete da se svega bojite i da se preterano štitite. Ili naprotiv da slepo idete iz veze u vezu ili da upadate u raznorazne negativne situacije jer niste dobro sebe zaštitili. Možete se osećati nesigurnim i ne možete da se rešite da krenete napred. Teško vam je da donosite rešenja jer uvek postoji još neka opasnost koju mislite da niste predvideli. Postoji jaka želja pripadanja nekom ili nečemu, predanost i vernost. Tražite mesto u društvu gde možete osećati da ste potrebni drugima, postoji opasnost da ispadnete naivni.
Kada je broj 2 na jakoj poziciji (dar od Boga- zbir poslednja dva broja u godini rodjenja, na primer 2011, ili na sudbinskom broju – zbir svih brojeva godine rodjenja, na primer 1973) onda imate sposobnost da se nosite sa negativnim i tamnim stranama svake situacije. Vi umete da budete u dobrim odnosima sa drugim ljudima. Imate urodjenu sposobnost da proračunavate sve negativne aspekte situacija. Umete da proračunate rizike. Umete da kažete ne svojim sumnjama. Umete da zaštitite sebe.
Jedna od lepih meditacija za drugo telo je - Meditacija za eliminaciju negativnih misli. Kad osvestite da vam se negativne misli motaju po glavi sedite i odradite ovu meditaciju.
Sedite naravno u turski sed, stavite ruke u molitveni, recite mantru Ong Namo Guru Dev Namo tri puta.
Stavite ruke u mudru tako što napravite od dlanova kao posudu za vodu, dlanovi se spajaju bočnim stranama, prsti desne šake su preko prstiju leve šake i stavite ruke u toj mudri na nivo srca. Pogled je fokusiran na mudru. I počnite da dišete tako što udišete polako i duboko na nos a izdišete jako na usta. Sa udahom uzmite tu negativnu misao koja vam se vrzma po glavi i sa izdahom na usta kao da ispljunete tu misao iz sebe. Izdišite jako i polako na usta. Misao ne mora da bude samo jedna, mogu da budu razne misli. I dišite na ovaj način 11 minuta. A onda zatvorite oči, udahnite duboko, izdahnite i koncentrišite se na ceo kičmeni stub, zamislite kako provlačite energiju kroz kičmu. I onda se odmorite. Recite na kraju Sat-Nam.
Kad sam ja prvi put radila ovu meditaciju imala sam jak otpor prema njoj. Nije mi nikako bilo jasno kako ću da se oslobodim negativnih misli ako ih potenciram i ako se koncentrisem na njih. Nije mi imalo logike, mislila sam da ću tako samo da im dajem još snage. I pošto sam inženjer i logičar, nisam mogla da je radim sve dok mi prošle godine u Indiji moj kolega i prijatelj, Amanbir iz Njujorka nije razjasnio. Kada napravimo ovu mudru i stavimo sve prste desne ruke preko prstiju leve ruke, prekrstimo prste i kao da napravimo plus rukama. Onda negativne misli propuštamo kroz plus koji smo napravili prstima i one idu u univerzum kao pozitivne, menja im se smisao, i mi ustvari šaljemo pozitivne misli univerzumu. Meditacija je odlična i baš radi. Probajte, nije nimalo teška.
Ova meditacija se ne radi kao krija 40 dana, radi se samo kada osetite potrebu da se izbavite od negativnosti u vašoj glavi.

Sat Nam!